sdsd fd fd

Andrei Pommer

Parcul din Ţaul este cel mai mare după suprafaţă în Republica Moldova (64,6 ha inclusiv 20 ha-pepiniera). Pe pămînturile cumpărate de la mici moşieri, finansistul din Sankt-Petersburg, Andrei Pommer (de origine francez, dar avea cetăţenie rusească),a decis sădirea unui parc.

Andrei Iacovlevici Pommer s-a născut în anul 1851 la Odesa, fiind de origine franceză. Și-a ales cariera de finansist și a ocupat la Odesa mai multe funcții de răspundere, fiind de-a lungul timpului administratorul unei bănci comerciale, iar apoi administratorul filialei din Odesa a băncii ruse de comerț extern. Mai apoi devine directorul general al acestei bănci, care intra în primele 5 bănci din Rusia. În legătură cu aceasta , este nevoit să se mute la Sankt-Petersburg. În 1881 se căsătorește cu Alexandra Bogdan, născută în 1861 și care era fiica lui Ion Bogdan, un nobil basarabean, familia căruia  din sec. XVIII avea în proprietate satul Cuhurești din județul Soroca. Soții Pommer au avut 3 fii  – Ivan Pommer, care a activat ca funcționar în Departamentul Agricultură, Vladimir Pommer – funcționar în banca comercială Azov-Don și Constantin Pommer. Nici unul din fiii lui Pommer nu a avut moștenitori

La îndemnul familiei Pommer – Bogdan-Apostolopulos, şi  la îndemnul finansiştilot din Sankt-Petersburg, dar şi a nobililor basarabeni a apărut ideia de a construi un conac frumos şi a sădi un parc de toată frumuseţea, mai ales că forma de relief în formă de amfiteatru, orientat cu panta spre sud,  era ideală pentru plantarea lui

În an.1901 începe sădirea parcului Ţaul. Autorul proiectului a fost talentatul pomicultor–decorator I.V.Vladislavski-Padalko, născut la Chişinău, apoi trecut cu traiul la Odesa, fost elev al şcolii de pomicultori din Odesa, care avea pe umerii săi frumuseţea parcului „Весёлые Буковенки”, din regiunea Kirovograd Ucraina, parcul din Rediul-Mare r-nul Donduşeni (moşierul Brjozovski), parcul din satul Temeliuţi (moşierul Melega), parcul din satul Cuhureştii de Sus (moşierul V.Bogdan), parcul Mogoşoaia (România), parcurile de lîngă Moscova şi Sankt-Petersburg etc.

Andrei Pommer a întîlnit-o pe viitoarea soţie –  Alexandra Bogdan la Sankt-Petersburg. Ea era originară din Cutureştii de Sus, judeţul Soroca şi era fiica boierului V. Bogdan. Ei au creat o familie, lăsînd urmaşi 3 băieţi.

A.Pommer, în fiecare an (15 mai – 15 august) se odihnea în parcul Ţaul, unde se întîlnea cu moşierii: Baranovski (s.Plopi), Brjonovscki (Rediul-Mare), cu arhitectorul Şciusev din Chişinău, care era prieten cu V.Bogdan şi venea în vizită  şi la Ţaul (au început în 1912 să construiască o biserică la Cuhureşti,  finisată în an.1930).

În parcul Ţaul şi în afara parcului au fost construite 19 clădiri, din ele: punctul medical pentru săteni, între 1905-1908 a fost construită şcoala de zemstvă, unde în an.1908 au plecat la şcoală 54 de băieţi.